Twitter Aleid Gielis Facebook Aleid Gielis
Home > Ervaringen met aleid en anna > Cramer (huisarts) gezond leefpatroon

Cramer (huisarts) - Gezond leefpatroon

"Bij de huisarts komen mensen met gezondheidsklachten. Vaak is dat vermoeidheid, kortademigheid, weinig conditie en een opgeblazen gevoel. Als huisarts vraag je dan naar de leefstijl. De kans op hart- en vaatziekten wordt verkleind door een gezonde leefstijl: niet roken, voldoende beweging, matig met alcohol en een gezond gewicht.


Roken is iets waar mensen niet graag over praten. Een gesprek over stoppen met roken stuit vaak op weerstand. Ik geef inzicht in de gevolgen van roken: hart- en vaatziekten, diabetes mellitus, longziekten en ondergewicht. Een aantal mensen blijft toch roken om slank te kunnen blijven. Vaak vertellen mensen dat ze bang zijn om dik te worden na stoppen met roken. Dan verwijs ik naar de diëtist.


Ook het alcoholgebruik komt ter sprake. Het valt mij op dat er veel gedronken wordt, niet alleen wijn, maar ook bier. Ik geef inzicht in de gevolgen van alcoholgebruik voor het ontstaan van hart- en vaatziekten en diabetes mellitus. Bier is een zwak alcoholische drank die toch aardig wat calorieën levert per glas. Het teveel aan calorieën uit alcohol wordt opgeslagen als vet. Bij mannen vooral in de buikholte. Vet in de buikholte leidt sneller tot hart- en vaatziekten en diabetes mellitus. Ook vertel ik dat onregelmatig drinken en veel drinken in één keer (piekdrinken) ongunstig is.


Veel mensen hebben tegenwoordig naast een zittend beroep ook een druk leven, met als gevolg dat er geen tijd wordt gemaakt om te bewegen. Ik geef inzicht in het belang van bewegen voor de gezondheid en de algemene conditie. Ik leg uit dat het belang van dagelijks bewegen zwaar wordt onderschat. Bewegen levert een belangrijke bijdrage aan het verkleinen van de kans op hart- en vaatziekten en diabetes mellitus. Je voelt je er fitter door en het is heel ontspannend. Hoe ontspannend, dat kun je lezen op mijn fietsverslagen via www.de-hejgers.nl.


Mijn advies: je kunt beter kiezen voor een gezond leefpatroon en daar is een blijvende verandering van leefstijl voor nodig."


Gert Cramer, huisarts


Vergoedingen 2020

Dieetadvisering zit in de basisverzekering.

 

Meer informatie

 


Tip van de maand!

7 tips om voedselverspilling te

voorkomen.

 

Lees hier meer over de tip.