Twitter Aleid Gielis Facebook Aleid Gielis
Home > Veelgestelde vragen > Glutenvrij een hype of zinvol?

Glutenvrij - Een hype of zinvol?

Gluten is een eiwit dat in de meeste graansoorten voorkomt. Tarwe, spelt, rogge, gerst en kamut bevatten wel gluten. Maïs, rijst, quinoa, boekweit, teff en amarant zijn glutenvrij. Haver kan ‘verontreinigt’ zijn met gluten.

 

Glutenallergie, glutenintolerantie en glutensensitiviteit

In de volksmond wordt vaak de term ‘glutenallergie’ gebruikt. Echter glutenallergie bestaat helemaal niet. Wat wel bestaat is tarweallergie, glutenintolerantie (coeliakie) en glutensensitiviteit.

Mensen met de diagnose glutenintolerantie moeten een leven lang glutenvrij eten. Je groeit hier niet overheen, het is een auto-immuunziekte. In dat geval is glutenvrij eten geen hype maar van levensbelang.

Wanneer glutenintolerantie uitgesloten kan worden, maar men alsnog goed reageert op een glutenvrij dieet, dan kan er sprake zijn van glutensensitiviteit.

 

Variatie

Daarnaast spreken wij ook vaak over variatie. Als je kijkt naar het gemiddelde Nederlandse eetpatroon is er helaas vaak weinig variatie zoals blijkt uit onderstaand voedingspatroon. Wanneer men onvoldoende varieert, eet men vanzelf eenzijdig. Onderstaand voedingspatroon kan dan ook klachten geven. 

 

Ontbijt ...1 Portie brintapap (tarwe)
Tussendoor ...1 Pakje Ligakoek (tarwe)
Lunch ...3 Sneetjes bruinbrood (tarwe)
Tussendoor ...1 Snelle Jelle (tarwe)
Diner ...Pasta (tarwe) met vlees en groente
Tussendoor ...Toastjes (tarwe) met kaas

 

‘Alle dingen zijn vergif en niets is zonder gif. De hoeveelheid alleen maakt dat iets niet giftig is.’ Citaat Paracelsus

 

Wil je weten of je voldoende varieert of heb je een glutenvrij dieetadvies nodig? Neem dan contact met ons op.

 


Vergoedingen 2020

Dieetadvisering zit in de basisverzekering.

 

Meer informatie

 


Tip van de maand!

7 tips om voedselverspilling te

voorkomen.

 

Lees hier meer over de tip.