Twitter Aleid Gielis Facebook Aleid Gielis
Home > Veelgestelde vragen > Koolhydraten, de natuurlijke vijand van de afvaller?!

Koolhydraten, de natuurlijke vijand van de afvaller?!

Door alle koolhydraatarme diëten zou je haast denken dat je al dik wordt door alleen maar naar koolhydraten te kijken. Over koolhydraten bestaat veel onduidelijkheid.

Welke functie hebben koolhydraten?
Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. De hersenen kunnen zelfs niet zonder glucose, een soort koolhydraat. Koolhydraten doen meer dan energie geven. Zo geven sommige koolhydraten een zoete smaak aan voeding. Bepaalde koolhydraatrijke producten bevatten voedingsvezels. Deze zijn nodig voor een goede darmwerking.

Een koolhydraat bestaat uit één of meer suikermoleculen. Een soort koolhydraat dat uit twee suikermoleculen bestaat, is riet- of bietsuiker (sacharose). Een ander soort koolhydraat, bestaande uit één suikermolecuul, is druivensuiker. Zetmeel (amylose) bestaat uit vele suikermoleculen.
Koolhydraten zitten vooral in graanproducten zoals brood en pasta, maar ook in aardappelen een rijst. Daarnaast zitten koolhydraten in fruit, groente, peulvruchten en melk(producten).

‘Hoge pieken, diepe dalen’
Al vrij snel na het eten van een maaltijd met koolhydraten begint het bloedsuikergehalte te stijgen. Hoe snel, dat hangt af van een aantal factoren. Zo speelt niet alleen het soort koolhydraat maar ook de afwezigheid van vezels hierbij een rol. Praktisch betekent dat je bloedsuikergehalte sneller oploopt na het eten van witbrood met zoet beleg dan wanneer je een snee bruinbrood met een eitje zou verorberen. Het nadeel van een snel oplopend bloedsuikergehalte is dat je sneller naar een volgende maaltijd verlangt.

Dik door koolhydraten?
Het lichaam kan maar weinig glucose opslaan. Daarom worden de koolhydraten uit het eten en drinken vooral verbrand. Als je veel koolhydraten eet, je koolhydraatvoorraden vol zijn, en je de energie niet verbrand, dan kom je aan.
Het is logisch dat je afvalt wanneer je in een ‘gemiddeld Nederlands voedingspatroon’ (5 sneetjes brood, tussendoor ontbijtkoek, ’s avonds pasta met een vla toe) de koolhydraten mindert. Vaak gaat dat ook gepaard met een gevarieerder en gezonder voedingspatroon.
Kortom: het lichaam heeft koolhydraten nodig, alleen niet elk soort koolhydraat is goed voor je gezondheid.

Wat is nu wijsheid?

  • Beschouw producten met toegevoegde suiker (frisdrank, toetjes, ijs, snoep, gebak) als genotmiddel en ga er op deze manier mee om. Geniet er zo nu en dan van, niet dagelijks.
  • Gebruik vezelrijke koolhydraten die je bloedsuikergehalte langzaam doen stijgen. Denk aan volkoren producten (volkoren brood, zilvervliesrijst), groente, fruit met schil, peulvruchten en melk(producten) zonder een smaakje.
  • Varieer! Ontbijt eens met een muesli, gierstpap of havermout. Neem tussen de middag eens een groentesoep, een goed gevulde salade of een boerenomelet. Bij het diner kun je ook experimenteren met aardappelen, quinoa, gierst, gerst, bulgur en geef groente de hoofdrol. Kies voor tussendoortjes die daadwerkelijk gezond zijn (Liga, eierkoek, sultana, ontbijtkoek) zijn dat niet. Een rijstwafel met hummus, zalm, een gekookt eitje of een handje ongezouten ongebrande noten of een schaaltje kwark met fruit zijn dat wel.

En omdat niemand hetzelfde is, is een advies op maat zinvol. Heb je daar behoefte aan, neem dan gerust contact met ons op.


Vergoedingen 2020

Dieetadvisering zit in de basisverzekering.

 

Meer informatie

 


Tip van de maand!

7 tips om voedselverspilling te

voorkomen.

 

Lees hier meer over de tip.